αρχική σελίδα    επικοινωνία

Ενδείξεις βελονισμού

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο

Θεραπεία του πόνου

Κεφαλαλγία

Κάπνισμα

Παχυσαρκία

Αλλεργία

Ροχαλητό

Περισσότερα άρθρα

Γιατρέ, τί είναι τελικά ο Βελονισμός;

Ιωακείμ Τσιγερίδης
Ειδικός Παθολόγος
Μια σύντομη περιγραφή: - σελίδα δεύτερη -

Ο Βελονισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικός σαν θεραπεία από μόνος του ή σαν υποστήριξη και συμπλήρωμα άλλων ιατρικών θεραπειών σε πολλές ιατρικές νόσους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει τη χρήση βελονισμού στη θεραπεία ενός ευρέως φάσματος ιατρικών προβλημάτων μεταξύ των οποίων:

  • διαταραχές πεπτικού: γαστρίτις και υπερέκκριση γαστρικού υγρού, σπαστική κολίτις, δυσκοιλιότης, διάρροια.
  • αναπνευστικές διαταραχές: ιγμορίτις, βρονγχίτις, άσθμα, υποτροπιάζουσες αναπνευστικές λοιμώξεις.
  • νευρολογικές και μυϊκές διαταραχές: κεφαλαλγία, τικ προσώπου, αυχενικό σύνδρομο, περιαρθρίτιδα ώμου, αρθρίτιδα αγκώνος, διάφορες μορφές τεντίτιδος, οσφυαλγία, ισχυαλγία, οστεοαρθρίτιδα.
  • ουρολογικά, εμμηνορυσιακά και αναπαραγωγικά πρροβλήματα.

Ο βελονισμός είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με άγχος, υπερένταση και ψυχολογικές διαταραχές.

Πόσες θεραπείες θα χρειαστώ;

Ο αριθμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για επιπλεγμένες ή χρονίζουσες από μακρού καταστάσεις μπορεί να συστήσουμε μιά με δυό συνεδρίες την εβδομάδα για αρκετές εβδομάδες. Για οξείες καταστάσεις χρειάζονται λιγότερες θεραπείες.

Υπάρχουν καθόλου παρενέργειες από τη θεραπεία;

Συνήθως όχι. Καθώς η ενέργεια επανακατευθύνεται μέσα στο σώμα, χημικές ουσίες και ορμόνες εκκρίνονται και η θεραπευτική διαδικασία ξεκινά. Ενίοτε τα αρχικά συμπτώματα επιδεινόνται για λίγες μέρες ή άλλες γενικές αλλαγές στην όρεξη, στον ύπνο, στις κενώσεις, την ούρηση ή στην ψυχολογική κατάσταση μπορεί να ενεργοποιηθούν. Αυτά δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία καθώς είναι απλώς ενδείξεις ότι ο βελονισμός αρχίζει να ενεργεί. Είναι αρκετά συχνό με την πρώτη ή δεύτερη θεραπεία να έχουμε ένα αίσθημα βαθειάς χαλάρωσης ή και υπνηλίας αμέσως μετά τη θεραπεία. Αυτό περνά σε σύντομο χρονικό διάστημα και ποτέ δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από λίγη ξεκούραση για να παρέλθει.

Πώς είναι οι βελόνες; Μήπως πονάνε;

Οι άνθρωποι βιώνουν το βελονισμό με διαφορετικό τρόπο. Οι περισσότεροι νοιώθουν ελάχιστο ή καθόλου πόνο με την είσοδο της βελόνας. Μόλις η βελόνα μπει στη θέση της δεν υπάρχει αίσθηση πόνου. Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές και στερεές φτιαγμένες από ατσάλι και καθώς είναι μιάς χρήσεως δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Πράγματι ο βελονισμός ενεργεί στα αλήθεια;

Ναι. Στα προηγούμενα 2000 χρόνια περισσότεροι άνθρωποι είχαν επιτυχώς θεραπευθεί με το βελονισμό από ότι με όλες τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί συγχρόνως με οποιαδήποτε επίσημη ιατρική θεραπεία.

Χρειάζεται να πιστεύω στο βελονισμό για να δουλέψει;

Όχι. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται επιτυχώς σε γάτες, σκύλους, άλογα και άλλα ζώα. Αυτά τα ζώα-ασθενείς δεν καταλαβαίνουν ή πιστεύουν στην μέθοδο που τα κάνει να γίνουν καλά. Μιά θετική στάση για την υγεία μπορεί να ενισχύσει το αποτέλεσμα της θεραπείας, ακριβώς όπως η αρνητική στάση μπορεί να εμποδίσει τα αποτελέσματα του βελονισμού ή όποιασδήποτε άλλης θεραπείας. Μια ουδέτερη στάση ( "δεν ξέρω αν πιστεύω σ' αυτό" ) δεν θα μπλοκάρει τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνω τη μέρα της θεραπείας;

Ναι. Για να αυξήσετε την αξία της θεραπείας οι ακόλουθες οδηγίες είναι σημαντικές:

  • Μην τρώτε ασυνήθιστα μεγάλο γεύμα πριν ή μετά το βελονισμό.
  • Μην ασκηθείτε υπερβολικά, μην κάνετε σεξ και μην πιείτε αλκοόλ έξι ώρες πριν ή μετά το βελονισμό.
  • Κάντε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε μετά το βελονισμό να έχετε λίγο χρόνο ξεκούρασης ή τουλάχιστον να μη δουλέψετε σε φουλ ρυθμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις πρώτες επισκέψεις.
  • Συνεχίστε να παίρνετε τα φάρμακα που σας έδωσε ο γιατρός σας.
  • Η χρήση ουσιών ή αλκοόλ ιδίως τη βδομάδα πριν τη θεραπεία αλληλεπιδρά αρνητικά με την αποτελεμσατικότητα της θεραπείας.
  • Θυμηθείτε να κρατάτε προφορικές ή γραπτές σημειώσεις για το ποιά είναι η απάντησή σας στη θεραπεία. Αυτό είναι σημαντικό για το γιατρό σας για να σχεδιάσει τις επόμενες θεραπείες με τον καλύτερο τρόπο.

page 1 page 2