ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΣΙΓΕΡΙΔΗΣ

ΑΡΧΙΚΗO Βελονισμός νικά τον πονοκέφαλο

Ο Βελονισμός είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον χρόνιο πονοκέφαλο, λένε οι ειδικοί.

Το έγκυρο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό British Medical Journal αναφέρει ότι οι ασθενείς οι οποίοι έκαναν βελονισμό είχαν λιγότερες μέρες πονοκέφαλο. Επίσης επισκέφθηκαν λιγότερες φορές το γιατρό και δεν ήταν τόσο εξαρτημένοι από τα παυσίπονα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 401 ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία που ανέφεραν ότι είχαν δυνατό πονοκέφαλο πολλές μέρες κάθε βδομάδα. Όσοι έκαναν βελονισμό παρουσίασαν λιγότερες μέρες πονοκέφαλο (22 μέρες λιγότερες το χρόνο).
Επίσης χρησιμοποίησαν 15% λιγότερα φάρμακα και επισκέφθηκαν 25% λιγότερο το γιατρό τους. Απουσίασαν 15% λιγότερο από τη δουλειά τους λόγω πονοκεφάλου.

Οι ερευνητές από διάφορα κέντρα της Μ.Βρετανίας έγραψαν ότι η ευρύτερη εφαρμογή του Βελονισμού θα οδηγούσε σε σημαντικά οφέλη σε μακροχρόνια βάση για τους ασθενείς με χρόνια κεφαλαλγία.

Ο επικεφαλής της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού της Μ.Βρετανίας ανέφερε ότι άλλες παθολογικές καταστάσεις που απαντούν ευνοϊκά στο Βελονισμό είναι η αυχεναλγία (σ.μ. αυχενικό σύνδρομο), περιαρθρίτις ώμου, οσφυαλγία και η αρθρίτις στα γόνατα.

« Go back