ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΣΙΓΕΡΙΔΗΣ

ΑΡΧΙΚΗΈνα από τα σημαντικότερα νοσοκομεία των ΗΠΑ είναι η MayoClinic

Η MayoClinic έχει δημοσιεύσει το ακόλουθο άρθρο για το Βελονισμό

Ο βελονισμός ξεκίνησε από την Κίνα χιλιάδες χρόνια πριν, αλλά εδώ και δύο δεκαετίες έγινε πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ. Παρ' όλο που οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ο βελονισμός, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει αρκετά ιατρικά οφέλη (π.χ. μείωση του πόνου).

Πως δρα ο Βελονισμός;

Η παροδοσιακή κινέζικη θεωρία για το βελονισμό είναι τελείως διαφορετική από την σύγχρονη δυτική ιατρική. Η βασική ενέργεια της ζωής γνωστή ως Τσί (Qi) προκαλεί αρρώστεια όταν χάσει την αρμονία της. Η ενέργεια Qi πιστεύεται ότι ρέει στο σώμα μέσω των μεσημβρινών (ποταμοί ενέργειας).

Η ενέργεια και οι μεσημβρινοί γίνονται προσβάσιμοι μέσω των 400 περίπου στρατηγικών σημείων του Βελονισμού. Με την τοποθέτηση εξαιρετικά λεπτών βελονών σε διάφορους συνδυασμούς οι εφαρμοστές του Βελονισμού πιστεύουν ότι αποκαθίσταται η ισορρoπία στη ροή της Ενέργειας. Αυτό θα επιτρέψει στους φυσικούς θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού να ενεργήσουν.

Αντίθετα η Δυτική άποψη ενσωματώνει σύγχρονες απόψεις των νευροεπιστημών. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ προτείνει τουλάχιστον τρεις πιθανές εξηγήσεις για το πώς δουλεύει ο βελονισμός:

Aπελευθέρωση οπιοειδών:

Με το βελονισμό απελευθερώνονται ενδορφίνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό). Οι ενδορφίνες ανήκουν στο φυσικό σύστημα ελέγχου του πόνου του οργανισμού. Αυτό μειώνει τον πόνο ακριβώς όπως η λήψη φαρμάκων.

Ενεργοποίηση του Νωτιαίου Μυελού:

Ο βελονισμός ενεργοποιεί τα νεύρα στο σπονδυλικό σωλήνα ελευθερώνοντας νευροδιαβιβαστές ελάττωσης του πόνου. Αυτό έχει ονομαστεί η θεωρία της πύλης του πόνου. (Σημ. μεταφραστού: Ο ερευνητής που ανακάλυψε τη θεωρία αυτή the gate theory τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής).

Αλλαγές στη ροή του αίματος:

Οι βελόνες βελονισμού αυξάνουν τη ροή αίματος στην περιοχή γύρω από αυτές. Αυτό εφοδιάζει με πρόσθετες τροφικές ουσίες και απομακρύνει τις τοξίνες προάγοντας τη θεραπευτική διεργασία.

Ο βελονισμός φαίνεται πως είναι χρήσιμος σαν θεραπεία από μόνος του αλλά και συνδυαστικά (μαζί με τη συνηθισμένη φαρμακευτική αγωγή). Επιφέρει ανακούφιση σε μια πληθώρα παθολογικών καταστάσεων όπως π.χ. οσφυαλγία, κεφαλαλγία, ημικρανία και οστεοαρθρίτις.

« Go back