αρχική σελίδα    επικοινωνία

Ενδείξεις βελονισμού

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο

Θεραπεία του πόνου

Κεφαλαλγία

Κάπνισμα

Παχυσαρκία

Αλλεργία

Ροχαλητό

Περισσότερα άρθραΒελονισμός και Πόνος
επιμέλεια: Ιωακείμ Τσιγερίδης

Ο βελονισμός έχει πολύ καλή ένδειξη στη θεραπεία του μυοσκελετικού πόνου.

Οι μισές περιπτώσεις που αντιμετωπίζει ένας βελονιστής υπάγονται σε αυτή την κατηγορία.

Πολλοί ασθενείς επισκέπτονται το γιατρό τους για μυοσκελετικά προβλήματα και συνήθως αναγράφονται παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη. Μερικές φορές ο πόνος υποχωρεί αυτομάτως με τη βοήθεια αυτών των φαρμάκων. Σε άλλες περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή προσφέρει πρόσκαιρη μόνο ανακούφιση και ο πόνος ξαναεμφανίζεται με τη διακοπή των φαρμάκων. Σε ιδιαίτερα δυσμενείς περιπτώσεις ενδέχεται να μην υπάρχει καμμία επιδραση στη μειώση του πόνου.

Πώς δρα ο βελονισμός στην ελάττωση του πόνου δεν το γνωρίζουμε επακριβώς. Έχουν προταθεί πολλά θεωρητικά μοντέλα και σίγουρα το καθένα εξηγεί εν μέρει την όλη ιστορία.. Ένα από τα προβλήματα της θεωρητικής βάσης του βελονισμού είναι ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι εφαρμογής του και όλες έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι διάσημοι Αμερικανοί αναισθησιολόγοι Travell & Simon χρησιμοποίησαν τον όρο trigger points ( σημεία σκανδάλης ) για μυικά σημεία με έντονο σπασμό τα οποία όταν θεραπεύονται με βελονισμό παρουσιάζουν άμεση λύση του σπασμού και ανακούφιση του πόνου. Τα σημεία αυτά μπορούν να ψηλαφηθούν σαν οζίδια μέσα σε μυϊκές ίνες.

Η εργασία των Travell & Simon ήταν πρωτοποριακή. Παρ’ όλα αυτά όταν τα σημεία καταγράφτηκαν αποδείχτηκε ότι συχνά συνέπιπταν με τα παραδοσιακά σημεία του βελονισμού. Η εργασία αυτή έδειξε καθαρή συσχέτιση μεταξύ της μοντέρνας ιατρικής έρευνας και του παραδοσιακού Κινέζικου βελονισμού.